Maxler L-Leucine 200gr
RSD 1.890,00
Leucine 5000 kao aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koja se najviše troši prilikom vežbanja,
nije dostupno
Besplatna dostava proizvoda na adresu kupca za sve porudžbine u iznosu većem od 5000 din!
Za sve porudžbine preko 10.000RSD popust 10%.
Aminokiseline su osnovni gradivni elementi proteina. U izgradnji
proteina čoveka učestvuje ih 20, od čega 8 esencijalnih, 2
poluesencijalne i 10 neesencijalnih. Aminokiseline koje se sintetišu u
organizmu nazivaju se neesencijalne, dok se aminokiseline koje naš
organizam nije u mogućnosti da sintetiše nazivaju esencijalne i stoga ih
je neophodno unositi putem ishrane.
U esencijalne aminokiseline se ubrajaju: triptofan, fenilalanin, lizin, treonin, valin, metionin, leucin, izoleucin.
Poluesencijalne
aminokiseline su histidin i arginin, koje su esencijalne samo za decu u
fazi rasta i nekim stanjima kao što je katabolički stres ili oboljenja
gastrointestinalnog trakta.
Neesencijalne aminokiseline su:
glicin, alanin, serin, asparagin, asparaginska kiselina, glutamin,
glutaminska kiselina, prolin, hidroksiprolin, tirozin, cistein i cistin.
Biološka vrednost proteina koji se nalaze u namirnicama biljnog
i životinjskog porekla procenjuje se na osnovu prisustva esencijalnih
aminokiselina. Ukoliko sadrži sve esencijalne aminokiseline, protein se
smatra potpunim proteinom, i tu spadaju proteini životinjskog porekla
(iz mesa, osim proteina vezivnog tkiva, iz mleka i jaja). Ovi proteini
omogućavaju normalan rast i razvoj. Ukoliko proteinima nedostaje samo
jedna esencijalna aminokiselina, ubrajaju se u delimično nepotpune
proteine (žitarice i leguminoze) i oni omogućavaju samo održavanje
telesne mase. Proteini deficitirani u više od jedne esencijalne
aminokiseline, spadaju u nepotpune proteine (proteini vezivnog tkiva) i
oni ne omogućavaju ni održavanje telesne mase. Osobina proizvoda na bazi
aminokiselina je da one veoma brzo po unošenju prelaze u krvotok, pa iz
tog razloga upotreba aminokiselina prvenstveno treba da skrati vreme
odsustva proteinske podrške iz krvotoka nakon noćnog sna ili napornog
treninga.
Leucin, zajedno sa izoleucinom i valinom, spada u
aminokiseline razgranatog lanca (BCAA - Branched Chain Amino Acids). Ove
tri esencijalne aminokiseline čine oko 20% aminokiselinskog sastava
mišićnog tkiva i organizam ih koristi za produkciju energije, održavanje
azotnog bilansa i regeneraciju. Studije pokazuju da se 90% unetog
leucina troši za proizvodnju energije tokom vežbanja. Takođe, i da je
potrošnja leucina dva puta veća u odnosu na izoleucin i valin. Leucin
može da stimuliše oslobađanje hormona rasta i insulina koji podstiču
sintezu proteina i smanjuju njihovu razgradnju. Kada se unesu u
organizam, leucin, kao i ostale BCAA, se ne razgrađuje brzo u jetri, već
cirkulišu i takmiče se za preuzimanje u mozgu sa aminokiselinom
triptofanom. Triptofan je prekursor serotonina (5- hidroksitriptamin),
koji može da vrši depresiju centralnog nervnog sistema i da izazove
simptome umora. Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava srazmeru
slobodnog triptofana u odnosu na leucin i ostale BCAA, pa tako povećava
nivo serotonina u mozgu. Takođe je zabeleženo da dolazi do pada nivoa
leucina i ostalih BCAA u plazmi tokom vežbanja. Pretpostavlja se da se
suplementacijom leucinom smanjuje ovaj disbalans i da bi to trebalo da
dovede do poboljšanja mentalnih i fizičkih sposobnosti, mada za to nema
čvrstih dokaza. Ispitivanja, koja su istraživala efekat suplementacije
leucinom i BCAA na telo i zamor mišića prouzrokovan vežbanjem, sugerišu
da bi suplementacija mogla biti korisna.
Leucine 5000 kao
aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koja se najviše troši prilikom
vežbanja, ima širok spektar benefita na organizam i neizostavan je
suplement za sportiste kojim je potrebna eksplozivna snaga. Zaslužan je
pozitivan azotni balans - preduslov za sprečavanje katabolizma mišića.
Leucin je taj koji održavanjem glikogenskih nivoa obezbeđije dodatnu
energiju tokom vežbanja. Leucin ima i posebno značajnu ulogu u stvaranju
nove nemasne mišićne mase jer povećava mogućnost organizma da sintetiše
proteine i glavno je gorivo za rast i stvaranje mišićne mase.
Preporučeno doziranje i način upotrebe
Odrasli:
sadržaj jedne dozirne merice (5 g) dodati u 150-200 ml vode i
promućkati dok se sav prah ne rastvori. Napravljeni napitak popiti 1-2
puta dnevno ili po potrebi.