WEIDER Premium Kolagen 300gr
RSD 4.000,00
na stanju
Besplatna dostava proizvoda na adresu kupca za sve porudžbine u iznosu većem od 5000 din!
Za sve porudžbine preko 10.000RSD popust 10%.
Kolagen je strukturni i najzastupljeniji protein koji ulazi
u sastav preko 25% svih
proteina organizma sisara, preko 30% proteina čoveka i preko 70% proteina
ljudske kože.
On je osnovni sastojak vlakna vezivnog tkiva i čini 70% vezivnog i kožnog tkiva, kao i tkiva kostiju i zuba. Čini takođe sastavni deo zidova krvnih sudova, rožnjače, korena dlake.
Kolagena vlakna su glavna strukturna komponenta
ekstracelularnog matriksa, za koju se vezuju druge strukture
(elastin, proteoglikani), ali ovih vlakana ima i unutar nekih ćelija. Kolagen
je neophodan u formiranju hrskavice, tetiva, ligamenata, kostiju, zuba,
omogućava zategnutost kože i krvnih sudova.
Starenjem i intenzivnom fizičkom aktivnošću organizam gubi kolagen. Ovo ima za posledicu smanjenja debljine, gustine, otpornosti i gipkosti tkiva koja sadrže kolagen, što posledično dovodi do artroze, osteoporoze, povreda mišića, kostiju, zglobova, starenje kože.
Gubitak endogenog kolagena se može nadoknađivati unosom
egzogenog kolagena. Ljudski
organizam ima sposobnost sinteze kolagena koji je neophodan za rast i
obnavljanje tkiva.
Međutim, vremenom se ta sposobnost postepeno gubi, a
godinama gubitak postaje sve izraženiji,
pa se smatra da nakon 25. godine telo gubi u proseku 1,5% kolagena godišnje, a
taj gubitak je nakon 40. godine još izraženiji.
Dijetarni izvori kolagena su namirnice bogate belančevinama,
kao što su govedina, piletina, riba, morski plodovi i jaja. Različita hrana
sadrži i različite tipove kolagena. Kravlji, ili goveđi kolagen dolazi iz kože,
kostiju i mišića krava, a čine ga uglavnom tip I i tip III. Tip I je
najzastupljeniji u našem organizmu. Ova dva tipa kolagena pozitivno utiču
na proizvodnju keratina i izgradnju mišića. Pileći kolagen je većinom tip II
kolagena.
On je koristan za izgradnju hrskavičavog tkiva, a to ga čini
posebno dobrim za zdravlje zglobova.
Kolagen koji se nalazi u ribama je većinom tip I. Obzirom na to da ovaj kolagen
nalazimo u
celom telu, riblji kolagen je jedan od najvažnijih, jer utiče na zglobove,
kožu, vitalne organe,
krvne sudove, varenje i na kosti.
Kao i kolagen iz riba, kolagen iz jaja takođe tip I. Kolagen se može unositi i putem dijetetskih proizvoda. Kolagen se preporučuje nakon preloma kostiju i nakon hirurških zahvata za zarastanje rana, za jačanje i regeneraciju kostiju, mišića, zglobova, tetiva i ligamenata, za povećanje elastičnosti krvnih sudova, za zdravlje kože, kose i noktiju.
Dobija se delimičnom hidrolizom ligamenata i hrskavice životinja.
Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice
(24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu
napitka unese se 20,0 g hidroplizata goveđeg kolagena. Preporučeni dnevni
unos u dijetetskim proizvodima nije ustanovljen.
Glicin (L-Glicin) je najednostavnija neesencijalna amino
kiselina koja se u organizmu
može dobiti iz drugih amino kiselina (serin, treonin). Ona ne sadrži ni jedan
hiralni C atom.
Neutralne je pH vrednosti, oslatkog ukusa i uglavnom je u proteinskom obliku,
dok se vrlo mala
količina možre naći u slobodnom obliku u telesnim tečnostima.
Hemijska formula glicina je NH2CH2COOH, a predstavljen je
bezbojnim kristalima koji su ratvorljivi u vodi. Glicin
učestvuje u sintezi velikog broja jedinjenja, ali je i neurotransmiter u
centralnom nervnom
sistemu (CNS). Glicin i GABA (gama-aminobuterna kiselina) su najvažniji
inhibitorni
neurotransmiteri u CNS. Novija istraživanja mu pripisuju i antioksidativna
aktivnost.
Glicin je i regulator metaboličkih procesa, smanjuje
emocionalni stres, normalizuje san i poboljšava
mentalne performanse. U prehrambenoj industriji se koristi i kao aditiv E 640
(glicin i njegove
natrijumove soli) kao pojačivač arome. Suplementacija glicinom je česta kod
sportista, jer se
smatra da ima antispastičko antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo, te se
upotrebljava za
ublažavanje grčeva.
Kombinacija ugljenih hidrata i glicina može rezultirati
korišćenjem više
glukoze za energiju pre vežbanja, ili za oporavak nakon vežbanja. Nema dokaza o
ovom
ergogenom delovanju, a njegova uloga u metabolizmu lipida još uvek nije u
potpunosti
razjašnjena.
Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama i osobama sa poremećajima jetre.
Doze od 4,0 g dnevno se dobro podnose. Visoke doze mogu
izazvati blage gastro-intestinalne smetnje.
Moguće su interakcije glicina sa spazmoliticima, pri čemu potencira njihovo
dejstvo. Uobičajene
doze u suplementima su do 4,0 g dnevno, koje se mogu podeliti u više doza.
Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice
(24 g praška) dnevno proizvoda Premium
Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 3,3 g glicina.
Kao izvor glicina korišćen je L-glicin.
Preporučeni dnevni unos glicina u dijetetskim proizvodima
nije uspostavljen.
Taurin (2-aminoetan-sulfoinska kiselina) je organska amino kiselina esencijalna
za
decu i obavezni je sastojak dečijih mlečnih formula i hrane za odojčad i malu
decu.
Za odrasle ljude taurin je neesencijalna aminokiselina koja
sadrži sumpor i u organizmu se nalazi u crevima
samo u slobodnom obliku (ne ulazi u sastav proteina). Sintetiše se u pankreasu,
a hemiski
suštinski i nije amino kiselina, jer mu nedostaje karboksilna grupa, ali se
ipak ovde svrstava.
Prvi put je izolovan pre skoro 200 godina (1827. god.).
Danas se u komercijalne svrhe dobija
hemijskom sintezom, a koristi se u industriji stočne hrane, u prehrambenoj i u
farmaceutskoj
industriji. Igra važnu ulogu u tkivu mozga i u funkcionisanju nervnog sistema,
gde ima ulogu stabilizatora nervnih ćelija.
Taurin je uključen u regulaciju krvnog pritiska i u transportelektrolita kroz ćelijske membrane. Takođe spada u inhibitorne neurotransmitere, slično kao GABA. Ima hipoglikemijski efekat, jer pojačava metabolizam glukoze i amino kiselina. Takođe potpomaže resorpciju masti i liposolubilnih vitamina.
Čest je sastojak dijetetskih proizvoda za sportiste, jer
pospešuje rast mišićne mase. U organizmu se sintetiše iz cisteina, uz vitamin
B6 kao kofaktor. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice
(24 g praška)
dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se
0,5 g taurina.
Uobičajene dnevne doze za taurin kod odraslih osoba su do
5.000,0 mg dnevno.
Preporučeni dnevni unos u dijeteskim proizvodima nije ustanovljen.
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) je najvažniji
hidrosolubilni vitamin, antioksidans i
snažan redukujući agens. Spada u mikronutrijente koji se ne mogu sintetisati u
ljudskom
organizmu, već se može samo uneti regularnim putem ishrane, a neophodan je za
ljudsko
zdravlje. Neophodan je za sintezu kolagena i drugih komponenata vezivnog tkiva.
Neophodan je i za normalnu funkciju desni, zuba, hrskavice,
kostiju, kože i krvnih sudova. Spada u
antioksidanse i samim tim štiti ćelije od oksidativnog oštećenja. Deluje
imunoprotektivno i
moduliše sintezu eikozanoida. Doprinosi održavanju normalne funkcije imunskog
sistema u
toku, i nakon vežbanja i intenzivne fizičke aktivnosti, a takođe učestvuje u
energetskom
metabolizmu organizma.
Neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema i
održanje
normalnih psihičkih funkcija čoveka. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u
organizmu i
smanjuje umor i iscrpljenost. Deficit vitamina C se javlja kao posledica
nedovoljnog unošenja
usled lošeg načina ishrane. Blagi deficiti vitamina C se mogu javiti usled
uzimanja nekih lekova,
stresa, intenzivnih fizičkih treninga, kod pušača.
Vitamin C ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem:
175. Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji,
176. Vitamin C doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma,
177. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema,
178. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa,
179. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunskog
sistema,
180. Vitamin C doprinosi regeneraciji redukovanog oblika vitamina E,
181. Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti,
182. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju desni,
183. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju hrskavice,
184. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju kostiju,
185. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju kože,
186. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju krvnih sudova,
187. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena
potrebnog za normalnu funkciju zuba,
188. Vitamin C doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa,
189. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti.
Preporučeni dnevni unos za vitamin C za odrasle osobe je
80,0 mg. Primenom preporučene doze
napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium
Collagen 300 g,
prašak za pripremu napitka unese se 160,0 mg vitamina C, što je 200,0% NRV.
Maksimalno
dozvoljena dnevna količina za vitamin C u dijetetskim suplementima iznosi
1.000,0 mg.
Kao izvor vitamina C korišćena je L-askorbinska kiselina, koja se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o dodacima ishrani
Mangan (Mn) je esencijalan mikroelement. U ljudskom telu se
nalazi 10,0-20,0 mg
mangana, pri čemu se dnevno gubi 10-25%. Kao kofaktor enzima
glikoziltransferaza, neophodan
je za sintezu glikoproteina i glikozaminoglikana. Ulazi u sastav superoksid-
dismutaze, koja je
glavni antioksidantni enzim mitohondrija.
Mangan jon jako inhibira reakciju peroksidacije lipida, a takođe pojačava aktivnost oksidaza u organizmu. Sa vitaminom K učestvuje u procesu koagulacije krvi, dok je sa hromom neophodan za sintezu insulina i normalnu iskoristljivost glukoze u organizmu. Neophodan je i za sintezu tiroksina, hormona štitne žlezde.
Znatan deo managana se u tkivima nalazi u lipidima vezan za
linolnu i linolensku kiselinu, a u serumu je
vezan za beta-globuline. Mangan pomaže produkciju seksualnih hormona kod oba
pola, a
posebno kod muškog pola, efikasno neutrališući spermaglutinaciju.
Mangan je esencijalan za razvoj kostiju i normalno
funkcionisanje nervnog sistema, kao i za reproduktivne procese.
Nedostatak mangana u ishrani dovodi do gubitka sluha, vrtoglavice i ataksije.
Dijetarni izvori
mangana su: jetra, bubrezi, žumance, cela zrna žitarica, mekinje, orasi,
leguminoze, hmelj, voće,
banane, ananas, ribizle, zeleno lisnato povrće, grašak, repa, celer, kakao,
čaj.
Mangan ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o
prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se
navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava,
pod brojem:
86. Mangan doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma,
87. Mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva,
88. Mangan doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa,
89. Mangan doprinosi održavanju normalnih kostiju.
Preporučeni dnevni unos za mangan zaodrasle osobe iznosi 2,0
mg. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24g praška)
dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se1,0
mg mangana, što je 50,0% NRV. Maksimalno dozvoljena količina mangana u dnevnoj
dozi u
dijetetskim suplementima je 4,0 mg. Kao izvor mangana korišćen je
mangan-bisglicinat, koji se
nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o
dodacima ishrani
Bakar (Cu) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav
većeg broja enzima i proteina,
u okviru kojih ima ulogu u ćelijskom disanju, sintezi melanina, formiranju
vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od dejstva slobodnih radikala. Značajan je i za
formiranje kolagena, sazrevanje eritrocita i
leukocita, metabolizam glukoze i holesterola, imune funkcije, zdravlje kostiju.
Bakar doprinosi normalnom transportu gvožđa u organizmu,
normalnom funkcionisanju nervnog sistema i
normalnoj pigmentaciji kose i kože. U hrani se nalazi u: čokoladi, džigerici,
bubrezima, ribi,
jajima, bananama, koštunjavom voću, suvom voću, orasima, povrću, integralnim
žitaricama,
klicama, mekinjama, pečurkama, leguminozama.
Bakar ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem:
32. Bakar doprinosi održavanju normalnog energetskg metabolizmu,
33. Bakar doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema,
34. Bakar doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema,
35. Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose,
36. Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kože,
37. Bakar doprinosi održavanju normalnog vezivnog tkiva,
38. Bakar doprinosi normalnom transportu gvožđa u telu,
39. Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
Preporučeni dnevni unos za bakar za odrasle osobe iznosi 1,0 mg.
Preporučena upotreba: 1 merica (12 g praška) dnevno.
Nutritivna vrednost |
12gr |
Collagen Peptides |
10 g |
Taurine |
250 mg |
L-Glycin |
1.65 g |
Vitamin C |
80 mg |
Manganese |
0.5 mg |
Copper |
0.25 mg |
Sastav:
Peptidi kolagena (kora), L-glicin, taurin, vitamin C (askorbinska kiselina), manganestoglicinat, bakar bisglicinat.